Green Mobility Shift

Projektet Green Mobility Shift gør op med den traditionelle planlægning af transport, som forstærker og understøtter den infrastruktur og de transportmønstre, vi gør brug af i dag. Gennem afprøvning af nye transportformer til hverdagstransporten fremmer projektet skiftet til grønnere transportformer.

På trods af klima- og ressourcekrise stiger transportens CO2-udledning og bilsalget fortsat. Traditionel planlægning af transport fremskriver nutidens transportbehov og leverer infrastruktur, der matcher til det. På den måde forstærker og understøtter vi nuværende strukturerer og behov.

Green Mobility Shift gør op med den måde at planlægge på. Danske og svenske trafikselskaber, regioner, kommuner, forskningsinstitutioner og organisationer udvikler i fællesskab en model for at planlægge transport: SHIFT-modellen. Modellen skal fremme borgernes skift til eksempelvis cykel, elcykel, bus og tog gennem en mere helhedsorienteret planlægning, som tager udgangspunkt i at påvirke borgernes behov og efterspørgsel på grøn transport.

Vekselvirkning mellem praksis og model

Arbejdet med SHIFT-modellen bliver suppleret af cases i de deltagende kommuner og organisationer, hvor borgere afprøver nye transportformer i deres hverdagstransport til og fra arbejdspladser, skole- og fritidsaktiviteter og knudepunkter som bus- og togstationer. På den måde bliver modellen kvalificeret og demonstreret med borgere i deres dagligdag.

Værktøjskasse og handleplaner for forankring

Green Mobility Shift vil udover en velafprøvet SHIFT-model og konkrete borger-erfaringer resultere i en værktøjskasse med metoder til at involvere borgere i at afprøve mobilitetstiltag målrettet til arbejdspladser, skole- og fritidsaktiviteter og knudepunkter, handleplaner for at forankre SHIFT-modellen i strategier for to trafikselskaber Movia og Skånetrafiken og de tre regioner Skåne, Hovedstaden og Sjælland, samt en handleplan for at udbrede modellen til aktører udenfor projektet samt en forskningsanalyse af SHIFT-modellens effekter, merværdier og potentiale.

Læs mere om projektet her.

Kontakt

Steven Seth Harrod
Lektor
DTU Engineering Technology

Støttet af

Interreg