Bygningsteknologi og processer

Sektionen har fokus på samarbejdet med den danske byggeindustri, på at forbedre bæredygtigheden inden for byggeområdet og på værdigivende digitalisering, der understøtter design- og konstruktionsprocesserne.

Sektionsleder: Christian Langhoff Thuesen.

Vi forsker i, innoverer og uddanner til design, produktion og ledelse af produkter, bygninger, byer og infrastruktur til gavn for mennesker og inden for de planetære grænser.

Baggrund

Byggeriet har altid spillet en afgørende rolle i opbygningen af vores samfund. Byggeriet har understøttet udviklingen af et samfund, der kan betragtes som bæredygtigt inden for økonomiske og sociale dimensioner. Disse økonomiske og sociale fremskridt er imidlertid sket på bekostning af miljøet. Byggeri forbruger 35 % af materialerne, producerer 37 % af samfundets affald og repræsenterer 40 % af CO2-udledningen, men repræsenterer kun 8 % af samfundets værdiproduktion. Samtidig er byggebranchen moden til disruption fra nye teknologier såsom augmented reality, robotteknologi, virtuelt design og konstruktion, 3D-print, digital twins, integration af digital supply-chain og automatisering.

Byggeriet står på kanten af et nybrud i mødet mellem to makrotrends: Behovet for bæredygtighed på den ene side, og implementering af nye teknologier, der kan transformere byggeriets produkter, processer og organisationer på den anden. Dette nødvendiggør et paradigmeskift i forståelsen af teknologi, samfund og natur som indbyrdes afhængige dimensioner, der skal udvikle sig sammen.

Teknologiimplementering

Vi forsker i, operationaliserer og evaluerer teknologiimplementering inden for to dimensioner:

  • Byggeriets transformative potentiale, hvor byggeriet repræsenterer den teknologi, hvormed vi bygger samfundet (på bekostning af naturen). Her er samfundet genstanden for transformation, mens byggeriet er teknologien.
  • Transformation af byggeriet for at understøtte realiseringen af et bæredygtigt samfund inden for de planetære grænser. Her er byggeriet selv genstand for transformationen, drives af implementering af nye disruptive teknologier.

Forskningsområder

  • a. Program Danmark: Det danske samfund står over for massive projektinvesteringer i den grønne omstilling, men vores kompetencer til at regulere, formulere og levere projekter er udfordret. Program Danmark adresserer dette gennem et nationalt forsknings- og læringsprogram særligt omhandlende større projekter.
  • b. Circular Construction Platforms (CircOp): CircOp implementerer produkt platforme til at skalere og accelerere udviklingen af cirkularitet i byggeriet ved at minimere risici, der er forbundet med investeringer i cirkulære løsninger. Visionen for CircOp er at transformere byggebranchen fra kortsigtede lineære projekter baseret på fragmenteret forsynings- og værdikæder til varige cirkulære platforme baseret på reverserede, koordinerede og integrerede forsynings- og værdikæder.
  • c. 3D Construction Printing (3DCP): 3DCP er en nøgleteknologi i fremtidens byggeri. Det er en teknologi, der muliggør fleksible, hurtigere og sikrere byggeprocesser. For at minimere byggeriets miljømæssige belastning fokuserer dette forskningsområde på (i) at designe bæredygtige betonelementer, der er både strukturelt og materialemæssigt optimale (ii) at udforske CO2-reducerede og biogene materialer til 3DCP og (iii) at anvende 3DCP til restaurering, up-cycling og genbrug af eksisterende bygninger og materialer.
  • d. Naturbaserede løsninger og klimatilpasning: Dette forskningsprogram omhandler teknologiimplementering i vandsektoren med det formål at implementere naturbaserede løsninger såsom rodzoneanlæg, grønne tage, grønne vægge og lignende løsninger for at understøtte klimatilpasningsstrategier og bæredygtig udvikling. Computational Fluid Dynamics, eksperimentelle test, smarte sensorer og livscyklus vurderinger er centrale forskningstemaer inden for dette område.

Samarbejdspartnere

Vi samarbejder med alle parter i bygge- og anlægsprojekter. Bygherrer, arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører og leverandører af byggematerialer.

Forskningsområder

  • Ledelse og governance af større byggeprojekter
  • Byggeri og facility management
  • Industrialisering af byggeriet
  • Cirkulær økonomi i byggeriet
  • Regenerativt byggeri
  • Bæredygtighedsvurdering
  • Systemtænkning og design
  • 3D Construction Printing 3DCP
  • HVAC-installationer
  • Bygningsteknik
  • Klimatilpasning i vandsektoren
  • Naturbaserede løsninger for klimaændringer
  • Rodzoneanlæg

Partnere

Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung
BaneDanmark
Berkeley University of California
Bygningsstyrelsen
CEFET MG
Cobod
Dansk Projektledelse
École Polytechnique
Enemærke & Petersen A/S
Femern
Frederiksberg Kommune
Gate 21
Genbyg
GXN
Heriot Watt University
Home.Earth
IT University of Copenhagen
Københavns Kommune
Det Kgl. Danske Akademi
Næste
NTNU
RGS Nordic
Rockwool
Roskilde University
University of Southern Denmark
Søndergaard
Stanford University
Technion
Teknologisk Institut
TU Eindhoven
UC
Vejdirektoratet
Aalborg University
Aarhus University

Medarbejdere

Find kontaktinformation på medarbejdere tilknyttet sektionen.