Hvert år mødes hundredevis af kode-kyndige folk i USA til møde for mentorer i Google Summer of Code. Blandt dem også Jacob Nordfalk, der er lektor på DTU Diplom. Open source var på programmet, og det er noget, der er vigtigt for os alle sammen.
I år tog Jacob Nordfalk turen til mentormødet for Google Summer of Code, der kunne fejre deres 10-års jubilæum. Og hans håb er, at fremme studenterdeltagelsen i udviklingen af open source.
“Formålet med Google Summer of Code er at fremme studenterdeltagelse i open source-udvikling. Hvert år donerer Google over 1000 stipendier på ca. 32.000 kroner til studerende fra IT og relaterede fag, for at de henover sommeren arbejder for en source-organisation”, fortæller Jacob Nordfalk, der har været med til at udvikle Apertium, der er en open source oversættermaskine, som på nogle punkter slår Google Translate.
Google Cardboard er en byg-selv æske, hvor man putter sin telefon ind og hvor linser adskiller billedet til højre og venstre øje og på den måde laver 3D
Open source åbner muligheder for innovationen på DTU Diplom
Jacob fik også brugt noget af tiden til at snakke om hvordan gør mere intelligent bruge af biler. Det er også noget, man arbejder med på DTU Diplom.
"Der er mange flere projekter, der laves af et open source-fællesskab - og andelen af Open Source i vores hverdag stiger hele tiden."
Lektor på DTU Diplom Jacob Nordfalk
”Jeg snakkede med Daniel Nüst fra envirocar.org, og de har en open source Android app, der kan tappe data fra biler og sende dem til deres servere. Disse data kan bruges til intelligent vejplanlægning. Fordi app’en er lavet i open source kan vi på DTU Diplom bruge dele af deres app og ændre den til vores egne formål. Det kan spare os for en masse arbejde i vores forskning med el-biler” fortæller Jacob.
Men det er ikke kun innovationen, der har fordel af open source. Det er noget, vi alle har glæde af.
“Open source udgør en vital del af alles hverdag. Vi snakker om programmer som Firefox, Chrome, OpenOffice, Linux, Java, Apache, PHP, MySQL, Wordpress og Wikipedia, som de fleste af os bruger på denne eller anden måde hver eneste dag”, fortæller Jacob og fortsætter:
“Der er mange flere projekter, der laves af et open source-fællesskab - og andelen af Open Source i vores hverdag stiger hele tiden”.
Jacob Nordfalk (th) sammen med Linus Torvald, som grundlagde Linux
50 millioner linjers kode
Men Jacob er ikke bare en af de mange deltagere i det store kode-fællesskab. Han er også mentor i netværket. Og netværket er uvurderligt for alle parter.
”Det årlige mentormøde er en fremragende mulighed for at møde de andre open source-organisationer. Netværket giver nye internationale kontakter, og vi får udvekslet erfaringer. Alt bliver betalt af Google, inklusive flyrejser, hotel, mad og drikke. Det kan virke ekstravagant, men det er faktisk billigt hvis man tænker på de ca. 50 millioner linjers kode, der er kommet ud af GSoC de sidste 10 år”, fortæller Jacob, der også selv holdte to oplæg på konferencen.
Det kunne være dig
Og Jacob vil gerne have flere af de dygtige DTU-studerende med sig, når der skal skrives mere kode til fremtidens open source-systemer. Og ifølge ham er der gode muligheder for at komme med.
”Hvis man har denne her interesse, så er det fremragende mulighed for at komme med i et verdensomspændende netværk. Det eneste krav for at modtage ca. 32000 kr. for 1½ måneds open source arbejde er, at du er studerende og kontakter en af de 190 open source-organisationer som Google støtter med stipendier, og bliver udvalgt til at deltage”, slutter Jacob.
Af Lars Hjortshøj