Selv robotter kan have brug for en hjælpende hånd. Cobot Lift udvikler systemer, der giver små robotter ekstra kræfter, og virksomheden har haft stor glæde af at få teknologien til eftersyn hos DTU Engineering Technology. Samarbejdet har blandt andet ført til indkøb af 3D-printere.
af Henrik Bendix
Robotter er kommet for at blive, og Universal Robots fra Odense har haft stor international succes med såkaldte samarbejdsrobotter, der også kaldes collaborative robots eller bare cobots. De er designet til at udføre ensformige og slidsomme arbejdsopgaver i miljøer, hvor der også færdes mennesker. De fleksible robotarme er nemme at sætte op og konfigurere, men der er grænser for, hvor meget de kan bære rundt med.
I nogle virksomheder er der brug for at løfte rundt med tungere genstande, end de små robotter kan klare. Det kan for eksempel være tunge kasser eller sække, der skal flyttes fra et transportbånd over på en palle. Der kommer løsningerne fra Slagelse-firmaet Cobot Lift ind i billedet, for her får robotterne ekstra kræfter. Det fortæller Flemming Truelsen, der er CTO og medstifter af Cobot Lift:
”Vi har opfundet en metode til at få en robot fra Universal Robots til at løfte fem gange så meget, som den oprindeligt er designet til. Så kan en lille robot det samme som en stor, der er dyrere og kræver mere plads.”
Teknologien skulle have et eftersyn
Den ekstra løftekraft kommer fra en kranmonteret vakuumløfter, der kobles til robotten og følger dens bevægelser, og Cobot Lift har både udviklet en stationær og en mobil version.
Men det er gået stærkt med at udvikle både hardware og software, så Flemming Truelsen ville gerne have ingeniører fra DTU til at gå teknologien efter i sømmene:
”Vi ville finde ud af, om vi gør tingene på den smarteste måde – om vi har den optimale tekniske løsning, eller om der er noget, vi kan gøre anderledes. Vi ville gerne have nogle flere øjne på fra folk med flere forskellige faglige baggrunde, så vi fik kontakt med DTU Engineering Technology."
Håndsrækningen kom i stand gennem regionalfondsprojektet ”Innovationssamarbejder for industri- og servicevirksomheder i Region Sjælland,” hvor små og mellemstore virksomheder kan få hjælp fra eksperterne på DTU helt uden beregning. Projektet er støttet af EU's Regionalfondsprogram.
"Undervejs i projektet blev vi klogere på 3D-print, og nu har vi købt tre 3D-printere og har flere på vej. Alene kendskabet til den teknologi er blevet meget værd for os."
Flemming Truelsen, CTO og medstifter af Cobot Lift
Produktet blev tænkt helt forfra
I samarbejde med Cobot Lift tog lektor Søren Beyer Nielsen fra DTU Engineering Technology udfordringen op:
”Vi valgte at starte på en frisk og udvikle en erstatning for Cobot Lifts eksisterende system. Vi nåede frem til en teknologisk opdateret løsning, der rent fagligt er bedre underbygget. Den kan blandt andet styres på en mere kontrolleret måde,” fortæller han.
To diplomingeniørstuderende, der kom i et halvt års praktik hos Cobot Lift, har også, uden at være en del af selve projektet, arbejdet med problemstillingen.
”De to studerende har været meget aktive. De fik et afsindigt fedt og sjovt projekt, hvor de skulle udvikle et rigtigt produkt,” siger Søren Beyer Nielsen, og Flemming Truelsen bakker op og roser især praktikanternes idérigdom.
Samarbejdet førte til en mere avanceret, men også noget mere kompliceret prototype, som nok ville gøre det endelige produkt lidt dyrere. Spørgsmålet var så, om kunderne også ville kunne se ideen med opgraderingen. Her blev Cobot Lift og DTU Engineering Technology enige om, at fordelene ved det nyudviklede produkt ikke var store nok for slutbrugerne. Der var ikke grundlag for at gå videre med udviklingen.
Nu er der indført 3D-printere
Men det betyder absolut ikke, at projektet var spild af tid, for hos Cobot Lift har de lært meget af processen, ikke mindst teknikker og teknologier, der kan bruges i videreudviklingen af det eksisterende produkt og give ideer til nye. For eksempel har virksomheden nu givet sig i kast med at 3D-printe dele til produkter, siger Flemming Truelsen:
”Undervejs i projektet blev vi klogere på 3D-print, og nu har vi købt tre 3D-printere og har flere på vej. Alene kendskabet til den teknologi er blevet meget værd for os. Nu kan vi fremstille kombinationer af metal og 3D-printet plast, som både tilføjer styrke, lethed og kompleksitet til vores produkter. Og vi har fået større kontrol over produktionen, idet vi nu er mindre afhængige af leverandører.”
Cobot Lift har da også planer om at fortsætte samarbejdet med DTU Engineering Technology.
Næste projekt kredser om et helt nyt produkt, hvor det ikke er en strømslugende vakuumpumpe, der giver robotten den ekstra løftekraft, men i stedet en elektrisk motor. Både Flemming Truelsen og Søren Beyer Nielsen glæder sig til at kaste sig over det nye projekt, som også skal bruges i undervisningen af de studerende på DTU.