Foto Jens Bertelsen

Medicinsk trykmåler får en overhaling

DTU Engineering Technology hjælper firmaet TT MediTrade med at forbedre en trådløs trykmåler, der kan føre til bedre kompressionsbehandling af patienter med generende væskeansamlinger i benene.

Af Henrik Bendix

Det lille firma TT MediTrade forsøger at gøre livet lidt lettere for patienter, der døjer med hævede ben. Ophobning af væske i vævet, eventuelt i forbindelse med åreknuder, kan give komplikationer som smertefulde bensår, der kræver behandling.

For at få fjernet hævelsen kan patienterne have brug for at få anlagt kompressionsbandager, der forbedrer blodgennemstrømningen, og her er det vigtigt, at bandagen lægges med et korrekt tryk. Den skal stramme mest ved anklen og mindre længere oppe på benet. TT MediTrade forhandler trykmålere, der kan sikre, at bandagen lægges præcis, som den skal.

Firmaets nyeste model hedder Kikuhime Telecare, og den kan løbende måle trykket under bandagen i op til tre døgn. Så kan den trådløst sende data til sundhedspersonale, som kan reagere, hvis der bliver behov for at skifte bandagen, fordi den er blevet for slap.

Men apparatet kan ikke holde trykket. Når det måler over flere dage, ser trykket under bandagen ud til at falde, selvom det ikke er tilfældet, fortæller direktør Hans Kurt Hansen fra TT MediTrade:

”Der er en fejl et eller andet sted i apparatet. Vi skal have fundet og rettet fejlen, før vi kan komme videre i projektet. Derfor kontaktede jeg DTU, som gerne ville hjælpe.”


Gratis hjælp gennem regionalfond
Kontakten kom i stand gennem regionalfondsprojektet ”Innovationssamarbejder for industri- og servicevirksomheder i Region Sjælland,” hvorigennem små og mellemstore virksomheder helt gratis kan få hjælp til produktudvikling fra eksperterne på DTU Engineering Technology, Institut for Ingeniørteknologi og -­didaktik i Ballerup.

Her var det lektor Jens Michael Bertelsen, der først kastede sig over problemet. Han startede med at studere apparatet, der virker ved hjælp af luft, omtrent som et blodtryksapparat. To luftfyldte puder anbringes to forskellige steder under bandagen, og via slanger er de forbundet til selve trykmåleren, der både kan vise trykket på et lille display og sende data videre via Bluetooth og en mobiltelefon.

”Spørgsmålet var, om der en utæthed i systemet. Det undersøgte jeg sammen med en studerende,” siger Jens Michael Bertelsen, der tog apparatet med til DTU Fysik i Lyngby. Her har fysikerne nemlig et instrument, der kan måle tætheden af materialer og teste, om forskellige gasser kan trænge igennem.

Tykkere folie gør en forskel
Men resultatet gjorde ikke forskerne så meget klogere, for plastmaterialerne så ud til at være lufttætte, og det hjalp heller ikke at forsegle alle samlinger og plastsvejsninger med silikone.

Det uønskede trykfald skyldtes altså ikke en utæthed, og så var der kun én anden mulighed, nemlig at dele af det tryksatte materiale stille og roligt udvider sig. Så bliver rumfanget større, og når luften får mere plads til at boltre sig på, falder trykket. Mistanken faldt hurtigt på den plasticfolie, der indkapsler de to puder – den strækker sig tilsyneladende en smule, når der kommer tryk på.

Men ét er at identificere problemet, noget andet er at rette op på det. Her arbejder DTU-forskerne nu på en større pude med tykkere folie, som forhåbentligt holder faconen og ikke udvider sig. Samtidig har de tænkt over, om der ikke er en mere hensigtsmæssig måde at måle trykket på, så det er ikke helt utænkeligt, at samarbejdet fører til et helt nyt og smartere produkt.

Studerende får en bedre uddannelse
Hos TT MediTrade er Hans Kurt Hansen fortrøstningsfuld og glæder sig til, at han kan komme i gang med at sælge sin trykmåler, som der allerede er stor efterspørgsel efter. Og han er ovenud tilfreds med samarbejdet med DTU, fortæller han: ”Det er gået fantastisk. Jeg ville nødigt have undværet den hjælp, jeg har fået.”

Hos DTU er der også tilfredshed at spore. ”Vi er meget glade for samarbejdet med virksomhederne – der er meget synergi i sådan nogle projekter, og de fungerer også rigtig godt i undervisningen,” fortæller Jens Michael Bertelsen. Han påpeger, at studerende ofte bruger metoder og værktøjer fra flere forskellige fag, når de kaster sig over udfordringerne fra den virkelige verden – konkrete opgaver som dem, de kommer til at møde, når de engang er færdiguddannede.

Billedtekst:
Trykmåleren Kikuhime Telecare skal sikre, at bandagen lægges med det rette tryk, og at der automatisk tilkaldes en sygeplejerske, hvis bandagen skal lægges om. Ved hjælp af en låsering testede DTU Engineering Technology, om svejsningen på de puder, der skal sidde under bandagen, var helt tæt. Men problemet viste sig at ligge i selve plastmaterialet. (Foto: Jens Michael Bertelsen)