Henriette Heitmann blev i foråret 2018 færdig på DTU som diplomingeniør i Byggeri og Infrastruktur med speciale i beton. Allerede ugen efter stod hun som medejer af betonvirksomheden Nordisk Beton og repræsenterede virksomheden foran 60 diplomingeniør-studerende fra DTU på innovationsforløbet Innovation Pilot.
Henriette startede egentlig med at læse til procesoperatør på HTX, men drømmen om at blive entreprenør har altid ligget lige under overfladen, og for sin opsparede elevløn fra HTX købte hun derfor i 2009 to lejligheder, som hun satte i stand og lejede ud. Istandsættelsen gav hende mod på at forfølge entreprenørdrømmen, og efter at være blevet færdig på HTX søgte hun direkte ind på diplomingeniøruddannelsen i Byggeri og infrastruktur på DTU.
Studerende og entreprenør
Ved siden af studierne på DTU fortsatte hun arbejdet med at renovere boliger, og i forbindelse med en istandsættelse af et større hus i Stevns kom Henriette i kontakt med den nystartede virksomhed Nordisk Beton.
Henriette hyrede dem som entreprenør på projektet, men da hun ikke syntes, at lægningen af betongulvet gik hurtigt nok, støbte hun selv noget af betondækket. Direktøren for Nordisk Beton blev så imponeret over hendes gå-på mod og initiativ, at han tilbød Henriette en projektlederstilling i virksomheden, og kort efter også en ejerandel.
Satte kreativitet og innovation fri
Få dage efter sin dimission kunne Henriette derfor vende tilbage til DTU Diplom, men denne gang som virksomhedsmedejer, for at præsentere de studerende på kurset Innovation Pilot for hendes virksomhed og for at høre de studerendes forslag til, hvordan hun kunne udvikle den.
”Vi er et nyt firma. Vi er begge to unge iværksættere, der gerne vil noget – uden nødvendigvis at vide præcis hvad. Så derfor tænkte vi, at det kunne være rigtig spændende at høre en masse ingeniørstuderendes forskellige idéer. De kan nok komme på nogle helt andre tanker end vi kan, når vi selv sidder hjemme på kontoret med betonhatten på.”
"Jeg kunne se, at der manglede nogen, som ville lade de studerende arbejde frit og kreativt gennem projektforløbet."
Henriette Heitmann
Med sin egen (ret friske) erfaring med at være studerende på Innovation Pilot i baghovedet, var det særligt vigtigt for hende, at opgaven, hun stillede de studerende, blev formuleret så åbent som muligt:
”Da jeg selv var studerende på Innovation Pilot kom vi til at arbejde med en opgave, jeg syntes var lidt for præcist defineret på forhånd, og jeg følte, at vi kunne have givet mere input og skabt mere værdi for virksomheden, hvis vi havde haft friere tøjler. Innovation Pilot er en unik mulighed for, at virksomheder kan drage fordel af de studerendes kreative og innovative mindset, og det ville jeg gerne give plads til.”
Med opgaven stillet på den rigtige måde udeblev resultaterne heller ikke. Faktisk har Innovation Pilot været så stor en stor succes For Nordisk Beton, at de har valgt at deltage igen, og de er allerede meget spændte på, hvilke kreative idéer de studerende når frem til næste gang.
Kickstarter samarbejde mellem virksomheder og studerende
Endelig lægger Henriette her ikke skjul på, at projektforløbet også er en fantastisk måde for virksomheder og studerende at starte et samarbejde på. Efter sidste projektforløb har flere studerende været på besøg hos Nordisk Beton, og hjulpet virksomheden videre med flere forskellige projekter.