Gennem mange år har Agner Fog fra Afdeling for El-Teknologi på DTU Diplom analyseret og foretaget målinger på de nyeste mikroprocessorer fra producenterne Intel og AMD. Derudover har han arbejdet systematisk med at udvikle metoder til at få software til at udnytte processorens regnekraft så effektivt som muligt.
Agners interesse for mikroprocessorer startede som et hobbyprojekt, men hans resultater har efterhånden gjort ham til et kendt navn inden for de programmørkredse, som arbejder med at optimere krævende software.
28 fysikere som publikum
Det var netop Agners store viden inden for softwareoptimering, som var anledningen til, at han blev inviteret til at deltage i ’4th CERN Workshop on Numerical Computing’, som fandt sted den 5. og den 6. maj i CERN’s store anlæg i Genève. Her fik Agner til opgave at give fysikerne gode tips til at optimere deres software, som skal analysere de enorme mængder data, som deres partikelgenerator
Large Hadron Collider genererer.
"Det var et særdeles kompetent publikum. Det var dejligt at stå overfor 28 tilhørere, som rent faktisk hørte efter og interesserede sig for hvad jeg sagde, og som arbejdede seriøst med de opgaver jeg gav dem. Der var ikke én som kiggede på Facebook eller spillede spil, som det ellers en sjælden gang kan ske i min undervisning på DTU Diplom", griner Agner.
Agners deltagelse i workshoppen vil da også være noget, som fremadrettet vil give ham noget at arbejde videre med.
”Deltagerne var særdeles tilfredse, og vi aftalte at samarbejde om tilpasning af et C++ klassebibliotek til udnyttelse af CPU'ernes vektor-instruktioner og beregning af standard matematiske funktioner i vektor-registre”, forklarer Agner.
Verdens største partikelaccelerator
CERN ligger lige uden for Genève, og er et kompleks bestående af 10 lineære og cirkulære partikelacceleratorer. En af dem er verdens største partikelaccelerator, den såkaldte Large Hadron Collider (LHC) fra 2008. LHC ligger som en stor ring i en 27 km lang tunnel, som løber under både Schweiz og Frankrig. LHC genererer enorme mængder data, som skal sorteres og behandles matematisk. Noget af denne datamængde bliver sorteret og behandlet på stedet i en kæmpestor serverpark, og noget bliver sendt ud til universiteter over hele verden til videre analyse.
"CERN ligner et stort universitets-campus med sin egen brandstation. Det ligger halvt i Schweitz og halvt i Frankrig så man ikke altid ved hvilket land man befinder sig i", fortæller Agner.
CERN blev grundlagt i 1954, og finansieres af 20 ER medlemslande, herunder Danmark. I dag er der ansat omkring 6500 forskere i CERN.