Innovativt sommerkursus på DTU Diplom

Innovation og produktudvikling

Virksomheder og studerende har denne sommer arbejdet sammen om innovation og prototypeudvikling på DTU Diplom.

DTU Diplom har denne sommer i regi af sommerhøjskole udbudt kurset Innovation og prototypeudvikling, og det er foregået på en helt ny måde sammenlignet med de kurser, der ellers udbydes på stedet. For kurset er ikke kun innovativt i indholdet – det er det også i formen. Det nyskabende ligger i, at kurset både er et tilbud til studerende og til virksomheder, og at de studerende og virksomhederne arbejder tæt sammen i forløbet.

For de studerende varer sommerkurset i alt tre uger og afsluttes med en eksamen. Tilbuddet til virksomhederne er, at de kan deltage i et 3-dags intensivt forløb om innovation, hvor de sammen med de studerende kan arbejde med at udvikle en konkret idé eller få hjælp til udviklingen af en prototype, der skal opfylde et defineret behov i deres virksomhed.

Sommerkurset lagde ud d. 29. juli, hvor virksomhederne præsenterede deres problemstillinger, og de studerende gruppevis blev tilknyttet en af dem. De studerende er på nuværende tidspunkt stadig i fuld gang med at arbejde med løsningsforslag til de projekter, som virksomhederne fremlagde. De afslutter deres arbejde fredag d. 16. august, hvor de vil præsentere deres løsningsmodeller for virksomhederne.

Software og sundhedsteknologi

To af grupperne arbejder med software-relaterede problemstillinger og den tredje arbejder inden for sundhedsteknologi-området.

Den ene software-gruppe arbejder sammen med management consultancy virksomheden Accipio om at udvikle en database løsning, der skal kunne bruges af både private og af virksomheder, og som skal kunne tilpasses den enkeltes behov. Det er fx meningen, at databasen skal kunne bruges af privatpersoner til at holde styr på deres regninger eller give dem mulighed for at lave en bogdatabase over deres private bogsamling. 

Den anden gruppe er i gang med at udvikle et spamfilter til avalonia.net, som er en virksomhed, der bl.a. arbejder med mailløsninger. Virksomhedens problem er, at det spamfilter, de benytter, er for effektivt – det sorterer simpelthen for mange mails fra som spam. Opgaven for gruppen er derfor at modificere den nuværende løsning, så den kan levere alle de mails, der skal leveres uden at stemple dem som spam og dermed forhindre dem i at lande i modtagerens inbox.

Den tredje gruppe arbejder sammen med DAKO, der er en virksomhed som leverer produkter og instrumenter til brug for diagnosticering af cancer patienter. Virksomheden vil gerne have forbedret et af de redskaber, de har til håndtering af biopsi-prøver. Gruppen af studerende arbejder i den sammenhæng med DTU Diploms 3D-printere for at finde en løsning, der er mere brugervenlig end den nuværende, og som samtidig kan leve op til kriteriet om at udgifterne til produktionen skal holdes på samme niveau eller mindskes.

På tværs af ingeniørretningerne

Fælles for grupperne er deres arbejdsmetoder, der er meget ’trial and error’ baseret i deres produktudviklingsproces. Grupperne diskuterer, afprøver og ændrer deres løsninger og designs, indtil de finder den bedst mulige løsning. Det er dermed især innovation, prototyping og projektledelse, der er kodeordene for sommerkurset på DTU Diplom.

Alle tre grupper på sommerkurset er sammensat på kryds og tværs af uddannelsesretninger, og mange af diplomingeniørretningerne på DTU Diplom er repræsenteret. At mikse ingeniørretningerne på den måde har givet nogle spændende og vidt forskellige kompetencer i hver gruppe, fortæller arrangørerne af sommerkurset. Derudover giver det også de studerende mulighed for at få et indblik i, hvad studerende på de andre retninger kan og hvordan de fremtidigt kan arbejde sammen.