fra venstre: dekan Lars D. Christoffersen, rektor Ander O. Bjarklev, ingeniørdocent Claus Kjærgaard, formand for AEG Elektronfonden Hans Peter Jensen og bestyrelsesmedlem i AEG Elektronfonden Jens Christian Hesse Rasmussen. Foto: Anders Emil Kann Petersen

Det handler om samarbejde

tirsdag 03 sep 19
Faglig nysgerrighed, uddannelseskvalitet og studiemiljø har altid stået højt på dagsordenen hos årets modtager af AEG Elektronprisen Claus Kjærgaard, ingeniørdocent i anvendt elektronik på DTU Diplom.

Det var Claus Kjærgaards morfar i Aalborg, der vakte hans interesse for elektronik i de tidlige drengeår, når han inviterede ham indenfor i garagens slaraffenland af oscilloskoper og elektronik-komponenter. Vejen frem til de senere studier på DTU blev brolagt med hjemmebyggede forstærkere, højttalere og mixerpulte, og netop kombinationen af nysgerrighed og muligheden og fornøjelsen ved at bygge ting selv har altid været en helt central og smittende driver i Claus Kjærgaards tilgang til ingeniørfaget, både i forsknings- og innovationsprojekter og som underviser og studieleder.

Gennem mange års engagement på DTU har Claus Kjærgaard bidraget til udviklingen af fagområdet på en række planer: Igennem sit tætte samarbejde med industrien har han været med til at udvikle en langt mere præcis stipulering af elektronikkens levetid, og han bidrager løbende til udvikling og optimering af produkter med fokus på implementering af de nyeste teknikker og teknologier. Særligt hybrid mikroelektronik spiller en stor rolle, og hans virke har foldet sig ud i spændfeltet mellem mekanik og elektronik.

Som underviser og studieleder får nysgerrigheden rig mulighed for at smitte af, og fokus er på at give de studerende en dyb forståelse af, hvordan elektronikken fungerer, bl.a. ved at tage dem med på den miniaturiseringsrejse, som komponenterne har taget i de sidste 40 år. Samtidig spiller arbejdet omkring uddannelsens fysiske rammer – indretning af laboratorier og undervisningslokaler – en stor rolle, og Claus Kjærgaard har derigennem haft en stor finger med i spillet i at løfte niveauet af undervisningen og faciliteterne på DTU.

Claus Kjærgaard modtager AEG Elektronprisen 3. september 2019 for sin store indsats for det elektrotekniske område i Danmark.


FAKTA OM PRISEN

AEG Elektronprisen, som uddeles af AEG Elektronfonden en gang om året, har til formål at fremme den tekniske videnskabelige udvikling inden for det elektrotekniske område og på denne måde bidrage til at give dansk industris nuværende og fremtidige medarbejdere en bestandig fyldigere og videregående uddannelse.

AEG Elektronfonden blev etableret i 1988 af daværende direktør for AEG Danmark, Preben Mommsen, men i dag varetages prisuddelingsarrangementet af DTU. Siden fondens grundlæggelse har DTU’s siddende rektor siddet i fondens bestyrelse.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.