DTU studerende Kristian Ullum Kristensen og Dan Skovgaard Jensen udvikler nye byggematerialer af svamperødder.

Plader og isolering af svampe kan blive nye byggematerialer

torsdag 23 apr 20
Svampe groet på restaffald fra hamp eller bomuld kan blive alternativ til rockwool og plader fremstillet af træ.

Byggematerialer baseret på plader af svamperødder, mycelium, kan om få år blive et bud på bæredygtige byggematerialer. To masterstuderende fra DTU har udviklet plader baseret på svampe, Nature Boards, der kan erstatte træprodukter og isolering. Materialerne viser overraskende gode brandhæmmende egenskaber.

”Materialerne er produceret af restaffald fra hamp, bomuld eller tekstiler uden nylon. Og da styrken i materialerne bliver skabt af svampenes rødder, kræver det meget lidt energi at producere dem. Og når de ikke længere skal bruges, er de 100 procent biologisk nedbrydelige,” siger Dan Skovgaard Jensen, der studerer Design og Innovation på DTU Mekanik.

Dan Skovgaard Jensen har udviklet Nature Boards sammen med Kristian Ullum Kristensen, som også er masterstuderende på DTU Mekanik.

Svampemycelium anvendes i dag til fremstilling af emballager og indpakning, men industriel produktion af byggeplader baseret på svampe er nyt.

Fremstilles af restaffald

Fremstillingen af svampe-byggematerialerne finder sted i DTU´s innovationshub, DTU Skylab. Her tilføres restaffaldet svampesporer, næring og vand. Efterfølgende hældes blandingen i særlige sterile poser. Svampen skyder derefter sine hvide rødder gennem restaffaldet og danner en struktur, der enten kan formes til isolering eller presses til plader.

Efter tre ugers vækst kan svampene enten formes i isoleringsbats, der tørrer ind, eller materialet kan brydes op og fordeles i forme. Her skyder svampene hurtigt nye rødder og danner en ny struktur, der kan presses til plader.

Hård som en spånplade

Isoleringen er lige så let som flamingo og pladerne er hårde som spånplader. Begge materialer har i brandtest på DTU Byg vist sig at have gode brandhæmmende egenskaber. I modsætning til træprodukter er svamperødderne med til at hæmme antændelse af byggematerialer.

Dan Skovgaard Jensen og Kristian Ullum Kristensen vurderer, at materialerne kan bruges som et bæredygtigt alternativ til træprodukter og isolering i byggeindustrien.

Nyheder og filtrering

Få besked om fremtidige nyheder, der matcher din filtrering.
https://engtech.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=%7BA5D8AA52-CBFC-4519-A2A8-F0E25DC2371C%7D
10 MAJ 2021