Skorsten. Foto Thomas Hjort Jensen

Skorsten med grønt partikelfilter er klar til brandtest

Brandteknik og brandsikkerhed Luftforurening
Sammen med det lille sjællandske firma Proces Sander ApS videreudvikler DTU Diplom firmaets innovative idé til et effektivt brændeovnsfilter. 

I disse dage lægges der sidste hånd på en prototype til en skorsten med et unikt filter i en størrelse, som passer til installation i en privat bolig. Næste skridt er at teste prototype og filter ved en brandtest. Testen skal laves for at skorstenen kan blive certificeret i forhold til lovkrav om  fx skorstensbrand.

De innovative filter er unikt fordi det også kan fjerne de mikroskopiske , sundhedsskadelige partikler fra brændeovnsrøg, som ellers slipper igennem. Det er baseret på en teknologi som allerede bruges i varmekraftværker, men det er første gang at teknologien forsøges tilpasset til brug i private hjem.

I partikelfilteret bevæger røgen sig rundt i stålskorstenen af forskellige kanaler. Røgen på vej ud møder luft i forskellige temperaturer, så røggassen afkøles og kondenserer. Det bevirker, at de ultrafine partikler klistrer sig fast på de større partikler. Normalt dannes de ultrafine partikler først, når de kommer ud af skorstenen, og derfor er der ikke andre filtre, der kan fange dem. Kondenseringen af partiklerne betyder, at de kan sætte sig på filtret. I projektet udvikles det til en fuldautomatisk enhed, der kan implementeres i en standardskorsten.

Samarbejdet er en del af regionalfondsprojektet "Innovationssamarbejder for service- og industrivirksomheder i Region Sjælland" som finansieres af EU gennem Erhvervsstyrelsen.

På billedet herover er Morten fra DTU Diploms værsktedslaboratorium Design Build Lab ved at lave de sidste tests af, at alle komponenter virker som de skal, f.eks. motor og ventilator. Efter brandtest skal vi nemlig kunne måle, hvad der måtte være gået i stykker under brandtesten.

Foto: Thomas Hjort Jensen.

Læs mere om den nye teknologi og skorstensfilteret